Dossziék

A dossziék a MúzeumCafé szubjektív válogatásait tartalmazzák. Időnként változó témák szerint fűztük össze korábbi tartalmainkat.

Zene

2022 januárjában megnyílik a Sou Fujimoto tervezte Magyar Zene Háza, amely  illeszkedik azon új múzeumépületek sorába, ahová már csak az épületért is elzarándokolnak az emberek. Ez alkalomból a múzeumok és a zene kapcsolatát vizsgáljuk a témában eddig megjelent cikkeinken keresztül.

Vita: fotómúzeum Budapesten

A Múzeum Café 64. számában közöltünk interjút – Lesz Budapesten fotómúzeum címmel – Baki Péter fotóművésszel, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatójával, aki egyben a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke is. A cikk megjelenését követően Keleti Éva Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas fotóművész levelet írt szerkesztőségünknek. Ebben jelezte: a fotószakma képviselői közül jó néhányan másként látják a […]

A MúzeumCafé Díj kitüntettjei

A lap kiadója és szerkesztősége 2010-ben úgy döntött, hogy a szerkesztőség körül koncentrálódó szakmai-szellemi potenciált kihasználva megalapítja a MúzeumCafé Díjat, mellyel minden évben a magyar múzeumi életből azt a teljesítményt honoráljuk, amelyet tartalmában és megjelenésében egyaránt a lehető leginkább előremutatónak, példaértékűnek, követésre érdemesnek vélünk.

Mesterek

Akik évtizedeken keresztül formálták a magyar múzeumok sorsát. Akik nélkül más lenne a muzeológia. Tanárok, tudósok, véleményformálók, vezéregyéniségek, háttéremberek. Röviden: MESTEREK

Budavár

Hogyan alakult ki a Várnegyed mai képe, a Budavári Palota múzeumi negyedével, a számtalan kis- és nagymúzeummal, kiállítóhellyel, a polgárvárosi rész „város a városban” elgondolásával és a még mindig feladatát kereső Várkerttel?

Múmiák

Egy kutatási terület, amely a természettudományi, néprajzi, történeti, néprajzi, művészeti múzeumokat összekapcsolja.

Régészet

A leggyorsabban gyarapodó múzeumi gyűjteményeket a régészeti kutatásoknak köszönhetjük.

Restaurálás

Restaurátor-teljesítmények, amelyek a tárgyak mesébe illő megmenekülése is.