Kiállítás

Múzeum: a lassú műfaj címen reflektál a MúzeumCafé magazin eddig megjelent 50 számára az a kiállítás, amelyet Toronyi Zsuzsanna levéltáros muzeológus, valamint Péterfy Gergely író nyitott meg 2015. december 15-én 19 órakor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A múzeum időt, nyitottságot és lassulást kíván. Mindenkitől. A látogatóktól épp úgy, mint a kutatóktól, az újságíróktól vagy a fotográfusoktól. A múzeumi munka beavatkozik az idő folytonosságba: megállítja az idő múlását, a tárgyak öregedését, visszapörgeti az idő keretét, sűríti az időt egy kiállításban, kinagyít egy-egy időszeletet, időtlenné tesz történeteket, időszerűvé témákat. Ugyanez a szemlélet érvényesült a MúzeumCafé eddig megjelent 50 számának szövegeiben, fotográfiáiban. A klasszikus tipográfia rendszerét a kortárs design világába beemelő lap nemcsak a múzeumok újdonságait közvetíti, hanem egyúttal archiválja, dokumentálja a múzeumi terek, a muzeológiai változásait, kiemel a múltból feledésbe merülő történeteket. A 2007 óta megjelenő MúzeumCaféban folyó, időt követelő, minőségi munka hasonló a múzeumok elmélyülést, lassú figyelmet követelő feladataihoz. Ahogy a kiállítóterek állóképszerűsége csendéletet komponál a tárgyak, terek, élőlények, korszakok köré, a folyóirat oldalpárjain az enteriőr is csendéletté szelídül. Ez a fajta kompozíció kap új olvasatot a Frazon Zsófia etnográfus-kurátor által rendezett kiállításban, amely Múzeum: a lassú műfaj címen nyílik meg 2015. december 15-én 19 órakor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Projekt Roomjában.

A kurátor válogatásában olyan fotográfiák története, sokszoros jelentéstartalma bomlik ki, mint a rozsnyói pályaudvar pálmafáié, amelyek meglepő fordulattal kapcsolják össze a szlovákiai betléri kastélyt azzal a Városligettel, ahol a kortárs múzeumügy stratégiai kérdései éppen most sűrűsödnek. A Szombathelyi Képtár felvezető lépcsője a Kádár-korszak múzeumépítészetén túl a múzeumi tereket övező társadalmi konszenzus jelentősége irányába is elvezet: ha harminc-negyven év alatt is erodálódhat egy intézmény missziója, akkor miként gondolkodhatunk a múzeum és idő hosszú távú kapcsolatáról? A bajai Éber-emlékház polgári miliőjét látva az időtlenség, az otthonosság és a hitelesség fogalma merül fel: vajon mit tehetünk, ha egy élet, egy hely elmesélhetőségét nem erősítik a ránk maradt tárgyak? A Magyar Mezőgazdasági Múzeum gótikus termében látható vadászati állandó kiállítás trófeái pedig már a múzeumok gyűjteményezési stratégiájáról is beszélnek, miközben a különböző múzeumi gyűjtemények egymással össze nem hasonlítható módszertanát is firtatják.

A kiállításon a MúzeumCafé eddigi történetének több ezer fotójából mindössze ötvenet láthattunk. A bemutatott fotográfiák által kibontott történetek, témák azon túl, hogy időt, nyitottságot és lassulást kínáltak a látogatóknak, elvezettek egy lap és a hozzákapcsolódó intézménytípus időparadoxonokat sem nélkülöző világába. A kiállítás megnyitóján Toronyi Zsuzsanna levéltáros muzeológus, valamint Péterfy Gergely író ebben a szellemben kérdeztek egymástól valóságról, fikcióról, lassulásról és gondolkodásról. Zárásként Martos Gábor, a MúzeumCafé magazin leköszönő főszerkesztője mondott köszöntőt, amely után minden bizonnyal eszünkbe jut, átkozottul gyorsan telik az idő…

Múzeum: a lassú műfaj

A kiállítás kurátora: Frazon Zsófia

A kiállítás megtekinthető volt: 2015. december 15. – 2016. január 25.

A kiállítás helyszíne: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.