Leonardo da Vinci és a budapesti lovas

Élő MúzeumCafé 110.

2018. december 4., kedd 16 óra

Október legvégén nyílt a Szépművészeti Múzeumban a Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kiállítás. A tárlaton a reneszánsz mesterhez köthető budapesti kisbronz Leonardo tíz saját kezű rajzával együtt, valamint kortársa, Giovanni Francesco Rustici a mester vázlatai által inspirált szobraival és antik művekkel együtt idézi fel a művészt egy életen át foglalkoztató kérdést: a szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megvalósításának problémáját. A számos rövid karriert befutott, Leonardo sajátkezű művének tartott szoborral szemben a budapesti mű több mint egy évszázada foglalkoztatja a téma szakértőit. Jóllehet Leonardo szobrászati életművének hiányában a kisbronz sajátkezűségével kapcsolatban nehéz állást foglalni, a kérdés élénk visszhangra talált: vajon a budapesti ló és lovasa mindössze Leonardo hatásáról tanúskodik, vagy a mester saját kezű alkotása?

A kiállítás gazdagon illusztrált, elsősorban a nagyközönségnek szánt katalógusa mellett idén márciusban egy angol nyelvű tanulmánykötet is napvilágot látott, melyben hazai és külföldi szakemberek a budapesti Lovas kapcsán született tanulmányai olvashatók.

További információk a kiállításról: http://leonardo.szepmuveszeti.hu

A beszélgetés résztvevői:

A kiállításról és a kötetről Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a MúzeumCafé szerkesztőbizottságának tagja beszélget Kárpáti Zoltánnal, a kiállítás kurátorával és a tanulmánykötet szerkesztőjével, valamint Rieder Gábor művészettörténésszel.