MúzeumCafé Díj 2016 – A kitüntetett: Csorba Csilla

E. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum tavaly leköszönt főigazgatója kapta az idei MúzeumCafé Díjat. A kuratórium a Petőfi Irodalmi Múzeum élén végzett évtizedes kimagasló munkájáért, különleges, népszerű kiállítások megszervezéséért és egy izgalmas, korszerű és példaértékű intézmény létrehozásáért ítélte oda az elismerést.
A Szépművészeti Múzeum által alapított, több nemzetközi elismeréssel is kitüntetett múzeumi magazin az idén hetedszer ítélte oda díját. Az alapítók a díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.
A döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus és Martos Gábor esztéta, művészeti író) segítette.
E. Csorba Csilla tanulmányait az ELTE BTK történelem­­francia szakán végezte, majd művészettörténész diplomát is szerzett. A Petőfi Irodalmi Múzeumban a segédmuzeológusi állástól a főigazgatói beosztásig jutott. Tudományos kutatásait, publikációit a 1920. századi irodalom, művelődés-művészet-fotótörténet körébe tartozó témákból írta. Itthon és külföldön (Caen, Párizs, Washington, Milánó, Dortmund, Bécs, Berlin) több tucat kiállítást rendezett.
A Petőfi Irodalmi Múzeumot 2005 óta vezette, előtte kilenc évig az intézmény főigazgató-helyettese volt. Több állami és civil szervezettől kapott kitüntetés birtokosa. Főbb művei: „Baráti emlékül Jókai Mór” – Jókai Mór összes fényképe. (1981), Magyar fotográfusnők 1900–1945, (2001), Székely Aladár – A művészi fényképész 1870–1940, (2003), Máté Olga fotóművész. – „Nagy asszonyi dokumentum” (2006), Ady, a portrévá lett arc. – Ady Endre összes fényképe (2008).
E. Csorba Csilla vezetése alatt a nagy hagyományú intézmény új típusú kiállításaival és színes programjaival elismerést jelentő helyet vívott ki a magyar múzeumok körében, az elsők között lépett abba az irányba, hogy egy kiállítás tartalmilag és vizuálisan egyaránt hasson, kreatív legyen, és így szólítsa meg a közönséget. A díjazott felbecsülhetetlen mértékű teherbírással, imponáló lendülettel, bámulatra méltó kreativitással tett egy irodalmi múzeumot a város, az ország egyik legkedveltebb, leglátogatottabb és legkedvezőbb kritikával illetett kulturális centrumává.
A MúzeumCafé művészeti vezetője Pintér József által tervezett MúzeumCafé Díjat Gréczi Emőke főszerkesztő adta át hétfőn a PIM-ben rendezett ünnepségen.