Pálmaboros kupa Torday Emil kongói gyűjteményéből

MúzeumCafé 86.

Torday Emil (Budapest, 1875–London, 1931) többéves kongói hivatali szolgálat után, 1907 és 1909 között járt kutató- és gyűjtőexpedíción a Kongó, a Sankuru, a Kasai és a Kwilu folyók vidékén, gőzhajóval és gyalogosan, a londoni
Királyi Antropológiai Intézet megbízásából. Útja alatt tizenkét népet keresett fel, csaknem négyezer néprajzi tárgyat gyűjtött, és természetrajzi, fizikai antropológiai gyűjteményt is összeállított. Néprajzi kollekciójának zöme, háromezer darab a British Museumba került, amelynek állandó kiállításán is majd félszáz általa gyűjtött tárgy szerepel. Torday a budapesti Néprajzi Múzeumnak is ajándékozott egy jelentősebb tárgyegyüttest, emellett
a párizsi Quai Branly múzeum és a bécsi Weltmuseum őriz még tőle tárgyakat.

15-01

¶ Eljutott több olyan néphez, amelyek a valamikori Kuba Birodalomhoz
tartoztak, s amelyeknek a mindennapokat átható, magas fokon művelt művészete, faragott, fonott, szövött, hímzett tárgyai elkápráztatták.
Ezekből a legváltozatosabb témákban gyűjtött, a fegyverektől a hangszerekig, a kosaraktól az amulettekig, az öltözetektől a mívesen faragott pálmaboros kupákig.

¶ Az ember alakú kupák között vannak egylábúak, Janus-arcúak és kétfejűek is. Ezek közül az itt látható az egyik legdíszesebb, igényes kivitelezése presztízstárgyra utal. Az ilyen edényekből pálmabort ittak, vagyis a pálmafa felső hajtásaiból csapolt nedvből erjesztett italt. A kupát keményfából faragták; szétvetett lábú, karjait fenekén tartó, hermafrodita emberalakot ábrázol, hátul lecsüngő csavart szarvakkal – ezek az erőt és a hatalmat szimbolizálják. Az alak testének egyes részeit különféle hegtetoválások díszítik, amelyek egyrészt törzsi jelek, másrészt a test díszítését, a szépséget szolgálják.